30.9.12

Σοκολατένιο γάλα.. χωρίς γάλα!

Ναι και όμως γίνεται! Την συνταγή την εμπνεύστηκα από εδώ και δεν το πιστεύω πόσο απίστευτη γεύση έχει! Για ένα μεγάλο ποτήρι θα χρειαστείτε έξι χουρμάδες, λίγα goji berries, 1/3 μιας κουπας κάσιους, δύο κουταλιές του γλυκού σουσάμι, δύο κουταλιές του γλυκου κακάο, ένα ποτήρι νερό και φυσικά ..πάγο! Τους χουρμάδες και τα goji berries θα τα βάλετε να μουλιάσουν σε ένα ποτήρι με νερό για μερικές ώρες πριν τα χρησιμοποιήσετε. Η εκτέλεση είναι πολύ απλή: απλώς χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί. Θα περιέχει κομματάκια, οπότε αν το θέλετε εντελώς smoothie, προτείνω να το σουρώσετε πριν το καταναλώσετε! Εξαιρετική επιλογή για παιδιά και η γεύση του είναι ίδια με μίλκο! :D

Θρεπτική αξία ροφήματος:
Οι χουρμάδες είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και ασβεστίου και βέβαια φυτικών ινών. Το σουσάμι περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο. Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού, όντας απαραίτητα για ποίκιλες λειτουργίες. Το σουσάμι περιέχει επίσης διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε.
Goji berries λέγονται και μούρα της ευτυχίας. Τονώνουν την λειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Θεωρείται υπερτροφή και αποτελεί ισχυρό αντιγηραντικό και τονωτικό της μακροζωίας και όχι άδικα, αφου οι καρποί του, περιέχουν 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα. Επίσης περιέχουν 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περισσότερη Β-καροτίνη από το καρότο, σίδηρο, βιταμίνη Ε η οποία σπανίζει σε φρούτα, πεντακόσιες φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, ωφέλιμα λίπη όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ και έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες!
Περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, που συμβάλλουν στην προστασία από διάφορες ασθένειες και καρκίνο. Λόγω των καλών λιπαρών που περιέχουν όταν καταναλώνονται με μέτρο βοηθούν στην ρύθμιση του βάρους. Τα μονοακόρεστα λιπαρά δε, που περιέχει, σε συνδυασμό με δίαιτα χαμηλών λιπαρών, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Επίσης ως καλή πηγή μαγνησίου, τα κάσιους βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεύρων και των μυών και συμβάλλουν στην προσπάθεια καταπολέμησης του άγχους.
Τα κάσιους είναι πλούσια σε θρεπτική αξία, καθώς περιέχουν νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο, αλλά και πάνω από 37% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ψευδαργύρου, ενώ παράλληλα αποτελούν καλή πηγή τρυπτοφάνης. Μία μικρή ποσότητα κάσιους εξασφαλίζει στον οργανισμό το 37,4% των μονοακόρεστων λιπαρών που χρειάζεται μέσα στο 24ωρο, του παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2.Β3, Β6), βιταμίνη Ε και φoλικό οξύ. Στις ευεργετικές ουσίες περιλαμβάνονται το ασβέστιο, το ποτάσιο, ενώ είναι μια από τις πολύ καλές πηγές του σπάνιου σεληνίου.
Τα κασιους είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων, φυτικών ινών, σιδήρου και καλίου και δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη.
Τα συστατικά των φυστικιων κασιους έχουν θετική επίδραση στα δόντια, τα οστά, το δέρμα, τους μυς, τα μάτια, και το μεταβολισμό.
Τέλος το κακάο λόγω των φλαβονοειδών συστατικών που περιέχει, συνιστά ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά της φύσης. Εκτός του ότι είναι απίστευτα ωφέλιμο για υγεία μας, αφού δρα κατά του καρκίνου και προστατεύει από καρδιοπάθειες και αρτηριακή πίεση, το κακάο σταματά επίσης τη δράση των ελευθέρων ριζών και αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμμαχο αντιγήρανσης.

Με λίγα λόγια το ρόφημα αυτό είναι μια απίστευτη πηγή θρεπτικών συστατικών με υπέροχη γεύση που βοηθά στην μακροζωία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου